Falfűtés rendszer
Poly-Mix Kft.
2132 Göd, Rákóczi út 103. Fax: 06 (27) 334-900,
Tel.: 06 (21) 2000-190 god@polymix.hu

Alapanyag:
PEX térhálósított PE anyag nagy sűrűségű polietilén (HDPE). A stabilizátorok és egyéb segédanyagok alkalmazása a gyártóra van bízva. Cégünk szilánosan térhálósított csöveket gyárt.

Oxigén diffúzió stop mértéke:
Megfelel a DIN 16892-es szabványban előírtaknak.

Felület minőség:
A csöveknek a DIN 16892 szabvány szerint sima belső és külső felülettel kell rendelkezniük.

Méretek:
A csövek mérete megfelel a DIN 16892-es szabványban előírtaknak.

Szilárdsági tulajdonságok:
A tartós belső nyomásállóság vizsgálat a DIN 16892-es szabvány szerint történik.

Vizsgálati hőmérséklet

Temperáló közeg

Vizsgáló feszültség

Vizsgálat ideje

20 °C

víz

12 N/mm

1 óra

95 °C

víz

4,8 N/mm

1 óra

95 °C

víz

4,4 N/mm

1000 óra


A térhálósodás foka:
Szilán térhálósodott csövek esetén min.: 65%

Hossz. Változás hőkezelés hatására:
A relatív hosszúság változás hőkezelés hatására kisebb, mint 3%

Alkalmazás:
A falfűtéscső maximális hőterhetősége: 95 °C.
Falfűtés rendszerben javasolt üzemmód 3 Bar, 35/30 °C.

Tárolás:
Fedett helységben, napsugárzástól (UV), sugárzó hőtől védve, mechanikai sérülésektől kímélten.

Méretei:

Ø 10x1,3 mm
Hossza: 240 fm/tekercs

Ø 14x2,0 mm
Hossza: 320 fm/tekercs

Ø 18x2,0 mm
Hossza: 300 fm/tekercs
Szerelési útmutató falfűtési-hűtési rendszerhez

1. Ajtó, ablak szegélytől, saroktól és élektől 10-15cm-t hagyjunk el és azután kezdjünk el csövezni.


2. Vakoláskor a durva vakolatba dryvit hálót szükséges elhelyezni úgy, hogy a háló a csövek minden oldalán túllógjon 15 cm-rel
3. A kisosztókat (1,2,3-as) vagy a "T"idomot a téglafalba süllyesztve, a padló szintjétől 10-15 cm-re helyezzük el a falba a hungarocell védő dobozzal együtt. A védő doboz fedele a durva vakolat külső síkjával egyezzen meg, így a dobozra csak a simító vakolat kerül.
4. Mielőtt a csövet a kisosztóba, vagy a "T" idomba helyeznénk a cső végét sorjázzuk le. Sorjázás után helyezzük a csőbe a réz hüvelyt.
Ezután a cső külső végét, valamint a kisosztó vagy a "T" idom belső felületét az O gyűrűnél szilikon zsírral vékonyan kenjük be!
A O10-es csövet a kisosztóba 25 mm,
a O10-es csövet a "T" idomba 21 mm,
a O18-as csövet a kisosztóba 34 mm
a O20-as csövet a "T" idomba 34 mm,
mélyen toljuk be kattanásig.5. A csövek kisosztóba, vagy "T" idomba helyezése után a biztosító gyűrűket illeszük a helyükre.


6. A csövet lehetőség szerint vízszintesen fektessük a falra, kivételt képeznek azok a helyek ahol túl szűk a hely pl: nyílászáró között, ott függőlegesen is megengedett.
A csöveket a falra az íveknél is rögzítsük.
A csövek fektetését, lehetőség szerint mindig a fal alsó részénél kezdjük az előremenő csővezetékkel.


7. A csöveket az épület külső falának belső felületére helyezzük el, ha túl nagy az üvegfelület a külső falon, akkor lehet belső falra (közfal) is helyezni.
8. A csőtartó sín egymástól való távolsága oldalfalon 50 cm, mennyezeten 30 cm legyen.9. A gerincvezeték a kisosztó és a nagyosztó között, valamint a nagyosztó és a gépház között mindig gégecsőiben vagy polifom- ban vezessük. A gerincvezetéket a két csatlakozási pont között laza ívek mentén vezessük.
10. A csövek osztóba történi behelyezésénél az osztó csonk tengelye, és a cső tengelye közel 20 d távolságban egy tengelyű legyen. A kisosztókról elmenő körök egyenlő hosszúak legyenek.
1 kör hossza 30-35 m között legyen11. A merőleges falsíkok találkozásánál pl: oldalfal és mennyezet, mindig két ívvel menjünk át az egyik síkról a másikra.12. Minden szerelésnél a nagyosztó bekötése után (légtelenítés után) nyomáspróbával ellenőrizzük a rendszert.
Csak azt a munkát fogadjuk el kész szerelésnek, amely legalább 24 órán keresztül tudja tartani a 4- 6 bar nyomást.13. Szereléskor ügyeljünk rá, hogy a cső ne törjön meg, főleg az omega hajlításánál.14. Lemezes száraz technológiánál a lemezek felszerelésekor a lemezek között 1-2 mm távolságot hagyjunk és úgy rögzítsük a tartószerkezetre.15. Tárolásnál és szállításnál a cső sértetlenségére, épségére feltétlen ügyeljünk.
Csak sértetlen és hibátlan csövet szereljünk fel.16. A szerelési hőmérséklet a helyiségen belül legalább +10 oC legyen.Falfűtési és -hűtési mezők kiosztása
A fűtött falfelületek hő leadása 40 °C előremenő vízhőmérséklet és 22 °C tervezett belső hőmérséklet mellett: ~84W/m2. A hűtött felületek teljesítménye 20-21°C felületi- és 26°C tervezett belső hőmérséklet mellett: ~40W/m2.
Falfűtési és -hűtési mezők kiosztása az egyetlen olyan része a tervezésnek, amely eltérhet a konvekciós (radiátoros vagy fan coil-os) hálózatok tervezésétől. A tervezés ezen szakaszában meghatározzuk a fűtéshez, vagy hűtéshez szükséges felületek nagyságát. A helyiségenkénti hő szükséglet meghatározása után ki kell jelölni a szükséges fűtendő felületeket. Amennyiben a falfűtést és padlófűtést együtt alkalmazzuk először a padlótemperálással ellátandó felület nagyságát vesszük figyelembe, helyiségenként. 40 °C előremenő fűtővíz, 10 cm-s osztás esetén 100W/m2, 15cm osztás esetén pedig 92W/ m2 hő leadással számolunk. A kapott teljesítménnyel a tervezett hő szükségletet csökkentjük, majd a kapott értéket osztjuk 84-el. Az eredmény adja a falfűtéssel becsövezendő falfelület nagyságát.
Például: A helyiség hő szükséglete 1500W, nyári hő terhelése 600W. Funkciója szoba. Alapterülete 14m2. Temperálni kívánjuk a padlófelületet.
Első lépésben levonjuk a beépített bútor alapterületét, mert még ha fektetünk is alá padlófűtést, nem tudja a bútor alatt, a fűtőteljesítményt leadni.
Példánk esetében marad 12,5m2. A 12,5m2 x 92W = 1150W.
1500W - 1150W = 350W fűtőteljesítmény, amit a falfűtés kell hogy biztosítson. 350/84=4,16m2 ekkora felületet kell becsövezni.
Hűtésnél ellenőrizzük, hogy a számított felület elegendő-e.
4,16m2 x 40W = 166,4W. Látható, hogy a hűtés többletfelületet igényel. A hiányzó teljesítmény 600-166,4=433,6W, ami további 433,6W/40W/m2 = 10,84 m2 amely többlet falfelület csövezésével biztosítható.
A rendszer, fűtési üzemmódban túlméretezett lesz ezek után, de ez nem baj, csak azt eredményezi, hogy alacsonyabb hőmérsékletű fűtővízzel is üzemelhet a kazán. A hűtés miatti többletfelületet célszerű a mennyezetre szerelni.
Annak sincs akadálya, hogy falfelület hiányában a csövezést részben vagy egészben a mennyezetre szereljük, mivel sugárzó fűtés, megfelelően fog működni. A falak csövezését lehetőség szerint mindig a külső határoló falak belső felületére tervezzük, mivel ez által megszűnik a külső falak hideg sugárzása, ami a jó hőérzetet biztosítja. Eredményeképpen a helyiség hőmérséklete 1-2 °C - al csökkenthető.
SZERELÉS

A nagy osztó-gyűjtők elhelyezése
Az általában szintenként elhelyezett nagy osztó-gyűjtő falon kívül, vagy a falban, sűllyesztett szekrényben szerelhető. Innen történik a szabályozás, mely lehet kézi, vagy automatikus. Ezeken a nagy osztókon biztosított a körönkénti szabályozás.

A tömegárammérőt az előremenőre szereljük !A kis osztó-gyűjtők elhelyezése
A kis osztó-gyűjtőket falba bevésve kis műanyag dobozban elhelyezve szerelhető. A műanyag dobozra simító vakolat kerül, így könnyen megkereshető a helye.A gerincvezeték ívei a padló és fal találkozásánál
A gerincvezeték fektetésénél, ha derékszögű falnál kell a csövet vízszintes irányból függőleges irányba átvezetni, célszerű a már ismert két ívvel megoldani a vízszintes vezetésből a függőleges irányba átmenni. Ez két ívvel könnyedén megvalósítható, az egyik ív a vízszintes padlón, a másik ív a függőleges falon kialakítva, mint azt az alábbi ábra szemlélteti.
A cső beillesztése az osztóba
A cső behelyezése előtt, a cső végébe egy kis réz hüvelyt kell illeszteni, hogy a kis-osztóba történő behelyezéskor a cső vége ne deformálódhasson. A hüvely szorosan kel, hogy a csőben illeszkedjen. Laza /lötyögős/ hüvelyt tilos a csőbe helyezni!
Az alábbi ábra mutatja a réz-hüvely elhelyezkedését a csőben:


Ügyelni kell rá, hogy a réz hüvely pereme a cső végéig érjen és így legyen beillesztve a csatlakozóba. A réz-hüvelyen lévő perem megakadályozza, hogy az az osztótestbe beessen. A csövet a csatlakozó idomba olyan mélyen kell betolni, hogy az megakadjon a belső peremben és a rézhüvely ne látszódjon ki a csatlakozóból.
További figyelmet igényel, hogy a cső a kis-osztóba helyezésénél a csatlakozó idommal egytengelyű legyen, legalább az átmérő tízszeresét kitevő hosszon. Az alábbi ábra szerint:

6. ábra: a cső behelyezése a kis osztó-gyűjtőbe, ez az elfogadható megoldás
Ferdén befeszíteni a csőtokba a csövet tilos!
7. ábra: a csövet így behelyezni a csatlakozóba tilos!FONTOS !
Még egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy a szerelés után az egész rendszert nyomáspróbázni kell! Ez minden esetben nagyon fontos teendő. A nyomáspróbát vízzel, vagy levegővel lehet elvégezni. Csak azt a szerelést lehet megfelelőnek tekinteni, és elfogadni, amelyik nyomáspróba alatt a próbanyomás értéket - 3,5 bar-t - stabilan tartotta.