Poly-Mix Kft. - 2132 Göd, Rákóczi út 103., Fax: 06 (27) 334-900, Tel.: 06 (21) 2000-190, god@polymix.hu


Klíma berendezés vásárlása előtt kérem látogassa meg a
Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapját, ahol tájékozódhat a vásárlás szabályairól.


Amit a klímákról tudni kell!

Inverteres vagy nem inverteres klíma?

Hazánkban a nem inverteres klímaberendezések forgalmazása megszűnt! 

Mi a különbség az inverteres, és a nem inverteres klímaberendezések között?

Az inverteres klíma előnyei a nem invertereshez képest:

Az inverteres szabályzás finomabb, mint a sima ki-bekapcsolós.

 • A hűtő vagy fűtőteljesítmény a beállítások függvényében automatikusan változik. Ha a klímán beállított célhőmérséklet közel van a helyiség aktuális hőmérsékletéhez, akkor az inverteres kompresszor alacsonyabb fordulatszámon fog működni. Ha pedig egyáltalán nincs teljesítmény igény, kikapcsol a kompresszor és az inverter vezérlőpanel standby állapotba kerül. Viszont ha a legnagyobb teljesítményre van szükségünk, az inverteres kompresszor névelegesnél nagyobb hűtő / fűtőteljesítmény leadására is képes.
 • A jól méretezett teljesítményű inverteres klímák akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint sima társaik. Részterhelésen sokkal jobb az EER/COP értékük.
 • Nem lesz hőingadozás a helyiségben.
 • Nincs indítási áramlökés. A nem inverteres klímák, a kompresszor indításakor a másodperc töredékéig jóval több áramot vesznek fel (akár az üzemi ötszörösét). Ez a villamos hálózat szempontjából, bizonyos esetekben fontos szempont lehet.
 • Az inverteres klímák alkalmasabbak fűtő üzemre hidegebb időben. (A -20 °C/-15 °C és +5 °C közötti tartományban is működtethető.)
 • Már az újabb nem inverteres klímák sem kifejezetten zajosak, de az inverteresek bizonyosan jobbak náluk e tekintetben!

  Az inverteres klímákat folyamatos használtra ajánljuk. Hőhullámok alatt kapcsolja be hűtés üzemmódban, és hagyja úgy legalább nappalra, csukott ablakok mellett. Ha a készülék szinten tartó üzemben működik, akkor a leghalkabb, leggazdaságosabb, és a kondenzvíz termelődés is akkor lesz a legkevesebb! A célhőmérséklet ne legyen alacsonyabb 24 foknál, nehogy megfázást okozzon.


Mennyit fogyaszt egy klíma?

Tudta Ön, hogy a klímáknál a megtévesztő kW-ban megadott hűtő-fűtőteljesítmény nem azonos a villamos fogyasztással?

Fontos megjegyezni, hogy a felvett villamos teljesítmény (W) valójában mindig jóval kevesebb a névleges fűtő-hűtő teljesítménynél. A valós villamos fogyasztást külön adják meg a klímákhoz: áramfelvétel (A), vagy teljesítmény felvétel (W) formában - míg méretezésnél hőszállítás alapján számolunk. Egy átlagos lakossági klímaberendezés kevesebbet fogyaszt mint egy porszívó, vagy egy hajszárító. Erről digitális háztartási fogyasztásmérővel is meggyőződhet, amellyel akár az éves összfogyasztást is végig tudja követni.

Példa: Gree GWH09KF Comfort inverteres klíma.
Hűtőtelesítmény: 2,6 kW (szabályzás 0,4 - 3,2 kW között).
Teljesítmény felvétel hűtésben: 870W (200 - 1420 W)
Fűtőteljesítmény: 2,8 kW (szabályzás 0,4 - 4,1 kW között).
Teljesítmény felvétel fűtésben: 900 W (200 - 1550 W)

A klíma fogyasztásának meghatározásához egy gyors számítás: 

Vegyünk alapul egy 12 000 Btu/h, azaz 3,5 kW-os (3500 W) hűtőteljesítményű nem inverteres klímát. Vegyük úgy, hogy megállás nélkül megy a kültéri egység kompresszora, és osszuk el a klímaberendezés EER-értékével (hűtés üzemi hatékonyság), ami legyen egy jellemző '3,5'-ös érték. (3500 / 3,5) Az eredmény:  1000W, azaz 1,0 kWh. Ha ezt megszorozzuk egy 42 Ft-os kilowattóránkénti áramdíjjal (1 X 42), kijön 42 Ft. Tehát, hogy a klíma egy 30-40 m2-es helyiséget teljes erővel hűtsön, óránként 42 Ft-ba kerül. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ennyibe kerül egy 3,5 kW-os klíma használata - valójában ez akár a harmadánál is kevesebb lehet - hiszen a klímaberendezés érzékeli a beállított cél-hőmérsékletet, és magától kikapcsol (az inverteres klíma pedig közelítve a célhőmérséklethez leszabályoz) ha elérte - és üzemen kívül marad, amíg a helyzet nem változik meg.

Üzem közbeni áramfelvétel kiszámolása: pl 1000 W / 230 V = ~4,35 A     I = P / U

Klímával való fűtésnél is ugyanez a számolás, csak ott EER helyett COP értékkel -fűtés üzemi hatékonyság- és egy hangyányit eltérő teljesítménnyel számolhatunk, mivel a hűtő-fűtő klíma gyári fűtőteljesítmény értéke mindíg egy kicsit nagyobb, mint a hűtőteljesítmény.

Mivel a klímaberendezések lakossági viszonylatban 2 - 8 Amper áramot fogyasztanak, csak elvétve van szükség plusz villanyszerelési munkára klímaszereléskor. Kiváltképp, mióta az inverteres klímák növekvő ütemben szorítják ki elavult elődeiket (ezeknél nincs indítási áramlökés sem).

Az inverteres klímáknak üzem közben változó a hűtő vagy fűtőteljesítménye, ezáltal villamos teljesítmény / áramfelvétele is - tehát amikor a kültéri egység üzemel, nem számolhatunk állandó csúcsértékkel, de olyan sűrű és hosszú kikapcsolásokkal sem. Emellett az inverteres klíma hatásfoka (EER, COP érték) részleges terhelésen megváltozik, jobb lesz! Ilyen klímával akár 30-40%-ot is megtakaríthat folyamatos üzemnél. Egyre elterjedtebb fűtési megoldás az inverteres klíma.

"Épület fűrésére szolgáló külső levegő hőjét hasznosító hőszivattyú fajlagos fűtőteljesítménye enyhe időben 3-4 körüli értéket mutat, elektromos fűtésre ugyanez az érték 1.0. Ez azt jelenti, hogy 1 joule elektromos energiát használó ellenállásfűtés 1 joule hőt termel, míg 1 joule energiát felhasználó hőszivattyú 3-4 joule hőt termel." - Wikipédia

Btu/h mértékegységben kellene megadni a teljesítményeket, ahogy a klímaberendezések modellkódja is sok esetben utal rá. 07, 09, 12, 15, 18-as jelölés, ami körülbelül 2,0 kW; 2,6 kW; 3,5 kW; 5,0 kW; 7,0 kW jelentéssel bír, és a Btu/h mértékre utal.

A klíma fűtési és hűtési hatásfokát a legjobban jellemzi egy minden esetben kötelezően megadott számérték, aminek COP illetve EER, illetve újonnan a némileg pontosabb SCOP és SEER-érték a neve. A COP / EER érték fix körülményekre adott "labor" adat, míg a S, azaz szezonális (S)COP és (S)EER értékeknél több mérési tényezőt vettek figyelembe.

A klíma üzemideje, így villamos fogyasztása függ attól, hogy

 • inverteres, vagy nem inverteres klíma készülékkel rendelkezik
 • milyen minőségű a klíma (hatásfok: EER-COP érték) 
 • rendszeresen karban van-e tartva, gázhiányos-e
 • milyen hűtő / fűtőteljesítményű (helyes méretezés) klíma készüléket vásárol,
 • aktuálisan milyen hőmérséklet van a szabadban, és a helyiségben - ehhez képest hol a célhőmérséklet
 • milyen a ház hőszigetelése
 • milyen hőtermelő eszközök vannak a légkondival hűtendő-fűtendő helyiségben.

Már azzal is spórolhat, ha meglévő klímáját rendszeresen tisztíttatja, hiszen az eldugult szűrők, elkoszolódott hőcserélők akadályozzák a levegő szabad mozgását, ezáltal feleslegesen megnő a klíma üzemideje, és csökkent hatásfokkal üzemel. Nem megfelelő mennyiségű, vagy feleslegesen túltöltött gáztöltet esetén is romlik a klíma üzem közbeni gazdaságossága, hatásfoka.


forrás: www.megyerklima.hu


  2016. 08. 15.

2132 Göd, Rákóczi út 103. • god@polymix.hu
Tel.: 06 21 2000-190, Fax: (27) 334-900, Mobil: 30/747-3610

2600 Vác, Bolgár u. 8. • vac@polymix.hu
Tel.: 06 21 2000-590, Fax: (27) 308-785, Mobil: 30/552-3913