A drain-back rendszerekről röviden:

Miért mennek tönkre?

1. A heat-pipe töltet fagyállósága legalább -20 0C legyen, a nyomásállósága legalább 8 bar. Ha ez nem teljesül, akkor megfagy az etilénes folyadék a heat-pipe-ben, szétnyomja a fejrészt, ami deformálódik, meghordósodik, végül a forrasztásnál szétnyílik. Ha meghordósodik, akkor a fejrész érintkező hőátadó felülete csökken, romlik a hatásfoka. A mi kontinentális éghajlati viszonyaink mentén a mediterrán környezetre optimalizált olcsóbb változatok nem működnek megfelelően, 1-2 év során tönkre mennek.

2. Korrózió veszély. A drain-back tartály térfogatának megfelelő levegő van a rendszerben, amelynek oxigéntartalma elindít egy elektrokémiai korróziós folyamatot. Ezért csak korrózió gátló adalékkal kezelt ioncserélt vízzel szabad feltölteni. Fernox Solar Zero+ készre kevert feltöltő folyadék, vagy ioncserélt víz + Fernox Solar Zero +C (koncentrátum adalék 500 ml/ flakkon 25 lit. vízhez)
Kemény víz nem jó, mert a lerakódó vízkő lerontja a hatásfokot.
Ha a fentiek teljesítve vannak, akkor rendben működik. Telepítéskor a téli napálláshoz célszerű beállítani. Főleg olyan helyen ajánlott, ahol gyakori az üresjárat, pl. hétvégi házon, nyaralóban, stb. Ezekre a helyekre a glikolos kollektor telepítése csak hő megsemmisítővel javallott, mert az üres járásban szétfő a glikolt, ami belesül a kollektorba kimoshatatlanul, így az tönkre megy.