Poly-Mix Kft.


Épületgépészeti áruház

www.tartoznak.hu

www.tartoznak.hu

Főoldal
ATMOS
fapellet
fapellet
VacuSol
Tárolók

© PolyP Grafikai Stúdió
Műszaki információ:
god@polymix.hu

titlu1.gif
VISSZA: Napkollektor


A kollektor méretezése

A kollektor méretének meghatározásakor két fő tényezőt kell figyelembe vennie: a napfénybesugárzási szintet és az energiakövetelményeket. Az energiakövetelmény általában a szükséges vízmennyiséget és hőmérsékletemelkedést foglalja magában. Ha tisztában van ezzel a három tényezővel, meg tudja határozni, mekkora kollektorra van szüksége. Minél nagyobb a kollektor, annál több a melegvíz, de célszerű egy gazdaságosnak tűnő döntést hozni. Általában olyan méretet érdemes választani, ami a nyári melegvíz igényét 100%-ig, más hónapokban azonban, nyilvánvalóan főleg télen, kisebb mértékben fedezi.

Az alábbi méretkalkulátor azon alapul, hogy az Ön melegvízigénye bármilyen besugárzási szint mellett 100% mértékben fedezve legyen. A napfénybesugárzási szint kiszámításánál olyan értéket tanácsos használni, ami csak a nyári hónapok átlagát (5.3kWh/m2/nap)mutatja. Ezáltal, a napkollektor nyáron a melegvízigényt 100%-ig kielégíti, más évszakokban pedig, különböző mértékben szükséges lesz gáz- vagy villanyfűtés a háttérben. Ha az éves átlagos, vagy csak a téli besugárzási szintet veszi alapul a kollektor méretének megállapításához, TÚL SOK lesz a melegvíz a nyár folyamán. A napkollektor nem károsodik, ha hagyja szárazon állni, de ezekben az időszakokban értékes energiát pazarol el, az energia pedig pénz!

Ha olyan eredményt kap, ami nem szabványméret, általános szabály, hogy az eggyel kisebb méretet kell választani - ez megakadályozza, hogy nyáron túl sok hő termelődjön.

Kalkuláció

Napfénybesugárzás:

   kWh/m2/nap

Vízmennyiség:

   Liter

* Hőmérséklet-emelkedés:

   °C

(A tizedesjegyek elválasztásához pontot használjon!)
 

 
Az Ön szükséglete:


db vákuumos cső


* Hőmérsékletemelkedés = a melegvíz megcélzott hőmérséklete - a vezetékes hidegvíz átlagos hőmérséklete.
A megcélzott melegvíz hőmérsékletnek általában 55-60 °C körül kell lennie.
Fürdés közben rendszerint 42-45 °C-os vizet használunk.

A fenti kalkulációban használt 3 fő tényezőn kívül az alábbiakat is vegye figyelembe:

  1. Éves / napos beárnyékolási minták
  2. Az installáció szöge / iránya (az ideálisnál kisebb szög már csökkenti a teljesítményt)
  3. Installációs helyigény (Van-e elegendő hely a kollektor(ok) számára?)

A fenti becslések csak irányadóak, és egy átlagos nyári 70%-os teljesítményszintet vesznek figyelembe. Amint azt feljebb már elmagyaráztuk, a legjobb, ha nem méretezzük túl a rendszert.VISSZA: Napkollektor