Poly-Mix Kft.


Épületgépészeti áruház

www.tartoznak.hu

www.tartoznak.hu

Főoldal
ATMOS
fapellet
fapellet
VacuSol
Tárolók

© PolyP Grafikai Stúdió
Műszaki információ:
god@polymix.huNéhány adat a termékről:
Összetétele: mix, kemény lombos (70%) és fenyő (30%),ÖNORM és DIN plus, semmilyen kötőanyagot nem tartalmaz
Mérete: 6 mm
Fűtőértéke: 21,7 MJ/kg = 5180 kcal
Csomagolása: 15 kg-os, műanyag zsák
Raklapméret: 115*115, 1 raklap=90 zsák (1350 kg)
Kamion: 18 raklap, súlya 18*1350 kg = 24300 kg + raklapok súlya


Termékismertető:

Több évtizede felmerült már a kérdés, hogyan lehetne fával ugyanolyan kényelmesen fűteni, mint gázzal vagy olajjal. A probléma megoldása egyszerű: cseppfolyósítani kell a fát. A "folyékony fának" is nevezett pelletet több mint 20 évvel ezelőtt fejlesztették ki, és az új "zöldenergia" Észak- és Nyugat-Európában gyorsan elterjedt, de pl. Olaszország is a legnagyobb pellet-fogyasztók közé tartozik. Mára Ausztriában az új építésű házak már mintegy 35%-át pellettel fűtik, Svédország a tavalyi évben több mint egymillió tonna pelletet fogyasztott. A jövő környezettudatos fűtése tehát ebbe az irányba halad.

A fafeldolgozó iparban keletkező hulladékot (fűrészpor, faforgács) megszárítják, és kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson apró rudacskákká préselik, azaz pelletálják. Az így kizárólag természetes anyagot tartalmazó pelletrudakat zsákokban vagy tartálykocsiban szállítják a felhasználás színhelyére, ahol lerakják egy erre a célra kialakított tartályba vagy tároló-helyiségbe, mondjuk a pincébe, vagy a fáskamrába.

A pellet megújuló, zöld energia, fahulladék újrahasznosításával készül. A pellet nedvességtartalma 10-14% között marad, így az égés hatásfoka jobb (5kWh/kg), mint a gyakran 40%-nyi vizet tartalmazó tűzifa esetében. A szabályozott égés miatt károsanyag-kibocsátása a fafűtéséhez képest is alacsony, a fosszilis tüzelőkkel (gáz, szén) összehasonlítva pedig egyenesen elenyésző.

A pellet fűtőanyag ára kicsit magasabb, mint a tűzifáé, de tömörebb anyag, és jobb az égés hatásfoka is, így kevesebbet kell belőle vásárolni. Bármennyire is automata, végeredményben a pelletkazán is egy fatüzelésű kazán, így több gondoskodást igényel mint egy gázkazán, de a futési költségekben jelentkező tetemes különbség mindenképpen megéri a fáradtságot: a pelletfűtés a szokásos fűtési rendszerek (Pb-gáz, elektromos áram, olajfűtés) költségének csupán kb. 25-30%-ába kerül, így a kezdeti beruházás 1-2 fűtési idényen belül megtérülhet.

A pelletfűtés ugyanúgy illeszthető a fűtési rendszerünkhöz mint egy szokványos kazán, egyaránt alkalmas a használati melegvíz és a fűtési melegvíz-energia előállítására is. A piacon különböző teljesítményű kazánok elérhetők, a tipikus családi ház kifűtésére alkalmas mérettől (15-35kW) kezdve, a 100kW-nál is nagyobb kapacitású eszközökig, melyek már akár iskolák, intézmények, kórházak, irodaházak, társasházak, üzemcsarnokok, fóliasátrak kifűtésére is alkalmasak.

A pellettel való fűtés megvalósítható pelletkandallóval, pelletkályhával, pelletkazánnal.