Poly-Mix Kft.


Épületgépészeti áruház

www.tartoznak.hu

www.tartoznak.hu

Főoldal
ATMOS
fapellet
fapellet
VacuSol
Tárolók

© PolyP Grafikai Stúdió
Műszaki információ:
god@polymix.hu
titlu1.gif
VISSZA: Napkollektor


Tisztelt leendő Felhasználó!

Néhány olyan alap információval szeretném ellátni, amely alapjában eldöntheti azt, hogy Ön milyen rendszert kell, hogy kiépítsen.

Az első kérdés: Mire szeretném használni a napkollektort?
 • meleg víz előállítására,
 • medence fűtésére,
 • fűtés rásegítésére.
 • Meleg víz ellátás: praktikusan 80-85 %-ban napkollektoros vákuumcsöves technológiával megoldható, ugyanez síkkollektoros technológiával csak kb. 75%-os hatékonyságú.

  Medence fűtésére a síkkollektor javasolt, annak tudatában, hogy néhány héttel kevesebb ideig fogjuk tudni meleggel ellátni a medencéket. Alapinformációként azt kell tudni a két féle kollektortípusról, hogy a hőmérséklet hatása a síkkollektor működését jobban befolyásolja az alacsonyabb külső hőmérséklet miatt.

  Fűtés rásegítés alapjaiban csak padlófűtés, vagy falfűtésen keresztül érdemes használni. Azért, mert a fűtési időszak alatt termelt hő jóval kevesebb, illetve alacsonyabb hőmérsékletű, mint a nyári napsütéses időszakban. Tehát radiátort gazdaságtalan üzemeltetni ilyen hőmérsékletű vízzel. Lehet, de felületét a radiátoroknak jelentősen meg kell növelni.

  Néhány olyan információ és technológiai alap amit be kell tartani a vákuum csöves szerelés alkalmával. Amennyiben drain-back rendszert használ valaki, akkor a háztetőn kialakított kötés nagyon igénybe van véve, akár a 200 fokot elérő fém részek lágyforrasztás esetén kiolvadhatnak. Javasolt magasabb, ezüst tartalmú forraszanyag használata, vagy keményforrasztásos technológiával kialakítani a kötéseket. Kipróbáltan, megbízhatóan működik a réz roppantó-gyűrűs rendszer. Amennyiben hollandis, klingerit, gumis vagy egyéb tömítést használunk, akkor fennáll a veszélye, hogy a nagy hő miatt megsül és folyás keletkezik.  A rendszer fagyállóval van feltöltve, ott két problémával kell számolnunk: a fagyálló hőleadása kb. 5%-kal rosszabb a tiszta víznél, és nagy hő esetén 160 fok felett a fagyálló bomlásnak indul, agresszív vegyület is keletkezik, amely még a rezet is támadhatja. Természetesen külön odafigyelést igényel, hogy a fagyálló fagytűrő képessége -20-25 foknál ne legyen magasabb. Tartályok kiválasztásánál egy főre kb. 40-60 liter vizet kell számolni! Síkkollektornál 20-50%-al nagyobb tartály javasolt a meleg elvétele miatt! Itt  a leürítéses rendszer csak akkor használható ha gravitációsan leürül a síkkollektor! (drain-back) Kell szólnunk  a csövek tisztításáról is. Amennyiben hó lepte el ezt nem lehet visszaolvasztani mint a síkkollektort! Tehát a tisztítást elhelyezéskor figyelembe kell venni!

  Ezek tapasztalati összegzések természetesen nem kell figyelembe venni, de jó ha tudjuk!

  Üdvözlettel
  Fülöp József

  VISSZA: Napkollektor