Poly-Mix Kft.


Épületgépészeti áruház

www.tartoznak.hu

www.tartoznak.hu

Főoldal
ATMOS
fapellet
fapellet
VacuSol
Tárolók

© PolyP Grafikai Stúdió
Műszaki információ:
god@polymix.hu
titlu1.gif

VISSZA: Napkollektor


Terméktájékoztató D-B (drain-back) tartály üzembe helyezéshez

Kollektor feltöltés:
A hazai éghajlati viszonyok mentén minden napkollektor rendszert általában korróziógátló adalékot tartalmazó folyadékkal javasolt feltölteni, hogy az elvárt 8-12 éves élettartamot teljesítse.

Az ioncserélt víz alkalmazása alapfeltétel, a klóros hálózati víz nem alkalmazható. A sík kollektoroknál a korróziógátló adalék nem engedi, vagy jelentősen lelassítja a glikol hőbomlásából eredő savasodást.

A D-B (drain-back) rendszernél más a helyzet, itt hasonlóan, mint a padlófűtéses rendszereknél, az üzemeltetéshez minden esetben csak  korróziógátló adalékot is tartalmazó folyadékkal kell feltölteni a rendszert, függetlenül attól, hogy az fagyállós-e, vagy sem, mivel a D-B tartály térfogatával megegyező levegőmennyiség oxigéntartalmát a rendszer speciális jellegénél fogva magából nem tudja kidolgozni. A D-B rendszer működési elvéből adódóan, a nagyfelületű víz-levegő folyamatos helycsere következtében, a vízben oldódó gázok (O 2 -CO 2 ) is folyamatosan mosódnak be a keringő folyadékba, ennek okán előbb-utóbb, kialakul a rendszer élettartamát jelentősen lerövidítő, oxigén gerjesztette elektrokémiai korróziós folyamat. Ezt kell kémiai úton megakadályozni, ezért szükséges a korróziógátló vegyszerek adalékolása. A padlófűtési rendszerekhez használatos és már bejáratott adalékok itt is használhatóak. A hazai gyártó, a Biolon tájékoztatója szerint, csak a D-B rendszerek esetében , a szokványos adagolási útmutató előírása szerinti mennyiséget kissé meghaladó, de max. 20%-al nagyobb koncentrációban adalékolandó a nagyobb rendszerbeni levegőmennyiség okán. Ennél magasabb koncentráció a pH eltolódását idézi elő a lúgos tartományba, ami az esetleges alumínium komponensek számára már kedvezőtlen, káros hatású.

A lakóssági épületgépészeti rendszerekben főleg a hazai Biolon gyártású "Cső-őr" és a glikolos "Thermofríz" adalékok terjedtek el, ezek az adalékok a napkollektoros rendszerekben is alkalmazhatóak. Viszonylag ismert a "Superzöld" adalékolt glikol készítmény is. A nagyobb, ipari méretű rendszerekben a Cillit, ill. a Jürgen Armack Kft. hasonló célú adalékainak a használata jellemző.

Fontos tudnivaló:
A készülékgyártók a vízkő és az elektrokémiai korrózió okozta meghibásodásokat "nem rendeltetés-szerű" használatként minősítik, így az ebből származó meghibásodásokra a garancia feltételek nem vonatkoznak.

VISSZA: Napkollektor