Poly-Mix Kft.


Épületgépészeti áruház

www.tartoznak.hu

www.tartoznak.hu

Főoldal
ATMOS
fapellet
fapellet
VacuSol
Tárolók

© PolyP Grafikai Stúdió
Műszaki információ:
god@polymix.hu
titlu1.gif

VISSZA: Napkollektor Drain-back rendszerAP sorozat

apricus_logo
Vákuumcsöves napkollektor nagy hatásfokkal!

A napkollektorok szerepe összegyűjteni a napenergiát és ezt átadni a hőszállító közegnek a lehető legjobb hatásfokkal. A napkollektorok rendszerint vizet, vagy fagyálló folyadékot melegítenek, a hőcserélő után használati melegvizet állítanak elő, vagy fűtéskiegészítésre és medencefűtésre alkalmasak.

Egy Apricus AP30 típusú vákuumcsöves napkollektor használati melegvíz készítésekor mintegy 2400kWh energiát termel egy évben, ez villamos energiából a mostani áron kb. 96.000Ft-ba kerül.

APRICUS

ApricusTM AP hő- és napkollektor

Garanciális időtartam 15/10 év!

15 év garancia vonatkozik a gyűjtőcsőre, a többi alkotóelemre és a vákuumcsövek vákuumvesztésére10 év. Az üvegcsövek törésére nincs garancia. A vákuumvesztés a vákuumcső sérülések nélküli levegősődését jelenti.

(Egy nagy viharban eleredő jégeső alkalmával, melyben síkkollektorok biztonsági üvege is összetört, az Apricus vákuumcsöves napkollektorok üvegcsövei nem sérültek.)


Fő jellemzők

 1. Közös brit-ausztrál tervezés
 2. Megbízható, hatékony, iker-üveg vákuumcsövek
 3. Réz fűtéscsövek a gyors hőtovábbítás érdekében
 4. Egyszerű telepíthetőség
 5. Nagynyomású rendszer kialakítható (8 bar-ig)
 6. Jó minőségű ezüsttel forrasztott réz elosztócső
 7. Rozsdamentes acélból készült keret
 8. UV-álló szinterezett alumínium burkolat
 9. Svájci minőségi tanúsítvány (SPF)

 
Víznyomás Nyílt-/zárkörös Szivattyúigény Fagyállóság Teljesítmény Esztétikum Korrózió Költségek
Vízkőképződés Nagyobb létesítmények Fenntartás Műszaki leírás A konstrukció fő jellemzői

Helyezze az egeret a fenti képek valamelyikére, hogy megtudja, mit jelent.
Kattintson a képre, ha a részletes magyarázatra kíváncsi!

 

 
Víznyomás
Víznyomás

Az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektort úgy tervezték, hogy 0-tól 6 bar-ig terjedő nyomásviszonyok között üzemeltethető. Ez azt jelenti, hogy minden alacsony nyomású, és a legtöbb magas nyomású háztartási melegvíz-rendszerhez kompatibilis. Zártkörös rendszerekben gyakran használnak tágulási tartályt, hogy megakadályozzák a túlnyomást, ahogy a folyadék terjeszkedik. Biztonsági megoldásként egy épp 6 bar alatti értékre beállított, nyomásenyhítő szelepet is lehet használni.

Nyílt-/zárkörös
Nyílt-/
Zártkörös

Azokon a területeken, ahol nem kell tartani fagyveszélytől, gyakran használnak nyíltkörös rendszereket. Hideg régiókban is lehet nyíltkörös rendszereket használni, amennyiben kombinálják a Delta-T szabályzóval, ami megoldást nyújt fagy ellen. A zártkörös rendszerek általában a melegvíztartályon belül vagy kívül elhelyezett hőcserélőkkel működnek.

Az APRICUSTM napkollektor alkalmazható mind a nyíltkörös, mind pedig a zártkörös rendszerek esetében egészen addig, amíg a nyomás, a hő és a fagyveszély ellenőrzés alatt áll.


Szivattyúigény

Az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektor nem rendelkezik beépített tartállyal, valójában a 20 csöves kollektor vezetékrendszere mindössze kb. 500ml vizet tárol. Egy keringető szivattyú szükséges ahhoz, hogy a víz keresztülmenjen a csőrendszeren és visszajusson a tartályhoz. Általában egy Delta-T szabályzó kontrollálja a szivattyút. Kollektoronként elegendő a 2l/perc átfolyási arány, ezért egy kis teljesítményű szivattyú is elegendő. Nagyobb szivattyú csak akkor szükséges, ha több napkollektor van sorban egymáshoz kapcsolva, vagy ha a kollektor jóval magasabban helyezkedik el, mint a tartály (nyomómagasság).

Fagyállóság
Fagyállóság

Az APRICUSTM napkollektor réz elosztócsövét és a fűtéscsövek végét sűrű üveggyapot borítja, ami kitűnő szigetelést nyújt a hőveszteség elkerülésére. A vákuumcsövek hőszigetelő tulajdonságaival kombinálva, az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektor jelentős mértékben hidegtűrő. Ettől függetlenül, hogy teljesen biztosak legyünk, a hagyományos fagy elleni intézkedéseket is meg kell tenni. Ez jelentheti a Delta-T szabályozón az alacsony hőmérséklet beállítását, vagy glikolos zártkör használatát.

Teljesítmény
Teljesítmény

A vákuumos csövek nagy előnye, hogy a belső cső szigetelve van a hőveszteség ellen. Ez azt jelenti, hogy ha már egyszer elnyelte a hőt, azt átadja a csővezetékben lévő folyadéknak, így a hő nem illanhat el a külső környezet felé. Ez a kulcsfontosságú különbség a vákuumos csövek és a síkkollektorok között: a hőszigetelő tulajdonságok. A fűtéscsövek hőtovábbító hatékonyságával kombinálva, az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektor kitűnő hőtermelést nyújt egész évben. Az APRICUSTM AP beesési szögmódosító (Incidence Angle Modifier: IAM) értékei szintén nagyon különböznek a síkfelületű napkollektorokétól. A pozitív (>1) IAM értékek azt mutatják, hogy a kollektor a délelőtt és a délután közepén teljesít a legjobban, ami egy egyenletesebb hőtermelést eredményez egész napra.

Esztétikum
Esztétikum

Egy napkollektor felszerelése során minden bizonnyal az esztétikum is számít. Az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektorokat úgy tervezték, hogy ne üssenek el nagyon a környezetüktől, ne emelkedjenek el túlságosan a tető síkjától. A csövek feketék, a legtöbb tető színéhez szépen illeszkednek. A gyűjtődoboz kapható fekete, illetve sötét barna színben (UV-álló szinterezett alumínium burkolat), vagy pedig sima rozsdamentes acél színűek. A gyűjtődoboz kapható hátul (R), illetve végponton (E) kapcsolódó verzióban is. A hátul kapcsolódó csővezeték esetén a vízvezetékrendszer rejtve marad a napkollektor csövei mögött. Ráadásul a hátul kapcsolódás azt is lehetővé teszi, hogy két vagy több kollektort egymás mellé helyezzenek anélkül, hogy rés maradjon közöttük. A végponton záródó verziót nagyobb létesítmények esetén preferálják, ugyanis könnyebbé teszi a sorozatos kapcsolódást és csökkenti a vízvezeték magas pontjain a szellőzőnyílások szükségességét.

Korrózió
Korrózió

A korrózió mindig fontos szempont olyan rendszereknél, amelyek vízzel és magas hőmérsékleten működnek. Az erősen klórozott víz komoly korróziót okozhat meleg környezetben. A maximális korrózió elleni védelem érdekében, az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektor csöveit nagy tisztaságú rézből készítik és ezüsttel forrasztják hozzá az elosztócsőhöz. A réz kitűnően ellenáll a korróziónak, gyakran használják háztartások vízvezetékeihez is. Amennyiben valamilyen maró anyag előfordul a vízvezetékben, akkor mindenképp a zártkörös rendszert ajánlatos használni, mert az korróziót nem okozó folyadékot keringet a kollektorkörben.

Ha egy hőtárolásra kialakított tartállyal, nyílt átfolyással kerül felszerelésre a kollektor, a korrózió és vízkő majdnem teljesen kizárt, ugyanis a rendszerbe friss víz csak utántöltésnél kerül.

Költségek
Költségek

A vákuumcsöves, és igazából bármilyen típusú napkollektor széleskörű elterjedésének az egyik legnagyobb akadályát a magas költségek jelentik. Az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektor egy magas minőségű rendszer, amely kiemelkedő hőtermelést és megbízható működést biztosít. A jó kivitelezésnek, az alacsony működtetési költségeknek és a minimális haszonréseknek köszönhetően, az APRICUSTM napkollektor most nagyon megfizethetőnek számít mindamellett, hogy gyors megtérülést is biztosít.*

Kérem, keresse fel a legközelebbi helyi kereskedőt, aki ismerteti az Ön környékén ANKuális kiskereskedelmi árat.

*Olyan tényezőktől függ, mint pl. a teljes rendszer költsége, energiaköltségek és napbesugárzási szintek

Vízkőképződés
Vízkőképződés

A vízkő kialakulása sok helyen problémát jelent, mivel fokozatosan leblokkolja a vízvezetékrendszer, különösen a melegvízrendszer működését. Az APRICUSTM AP által előállított magas hőmérséklet okozhat vízkőképződést a csőrendszerben. Amennyiben Önnél kemény a víz, a következő megoldásokat javasoljuk:

 1. Használjon elektromos vagy mágneses vízlágyítót a vízvezetékben.
 2. Használjon zártkörös rendszert
 3. Használjon rozsdamentes acél, vagy bevonatos tartályt (védőanód) a melegvíz tárolására. Az 1. pontban említett megoldás még így is szükséges a rendszer többi részének megóvása érdekében.

A zártkörös rendszerek kialakítása komplikáltabb, így járulékos költségei vannak. Ha csak a vízkő elkerülése miatt használna zártkörös rendszert, inkább azt javasoljuk, hogy használja valamelyik széleskörűen elterjedt vízlágyító berendezést.

Nagyobb létesítmények
Nagyobb
teljesítmény

Családi házak vízmelegítésén és fűtésén kívül, a napkollektorok nagyobb létesítmények esetén is használhatóak. Az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektorok felhasználhatók hotelekben, repülőtereken, apartmanházakban vagy bárhol, ahol melegvízre vagy fűtésre van szükség. Nagyobb létesítmények működtetése akár még gazdaságosabb is lehet, mint a családi házaké, mert nem kell minden vagy minden második kollektor mellé egy szivattyú és egy tartály. Egy tartály és egy szivattyú elég 50 kollektorhoz. Az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektorok ideálisak nagyobb létesítmények esetén, mivel vezetékes vízzel is működnek, rozsdaállók és sorozatban és/vagy párhuzamosan is felszerelhetők.

Fenntartás
Fenntartás

A háztartási gépek javítási költsége állandóan növekszik, nem feltétlenül az alkatrészek, hanem inkább a munkaköltségek növekedése miatt. Ennek tudatában az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektort úgy tervezték, hogy fenntartása ne kerüljön semmibe, de ha valamilyen okból kifolyólag mégis meghibásodna egy vákuumcső, bárki gyorsan és ügyesen ki tudja cserélni, ha van egy kis műszaki érzéke.

Műszaki leírás ApricusTM Vákuumcsöves Napkollektor - műszaki leírás

Általános Specifikáció

A csővezeték burkolóanyaga

304-es rozsdamentes acél vagy fémporos festékkel bevont alumínium

A keret anyaga

304-es rozsdamentes acél

Az elosztócső anyaga

C12200 réz

Szigetelés

Sűrített üveggyapot - K = 0,043 W/mK

Gumitömítések és gyűrűk

UV stabilizált, hőálló szilikongumi

Optimális installációs szög

30-70° függőleges, 0° vízszintes

Maximális üzemelési nyomás

8 bar

Optimális átfolyási mennyiség

Csövenként 0,1 L/perc (pl. 20 cső = 2 L/perc)

 
Modell specifikációk
(Lakóhelyétől függően más méretek is kaphatók)

Modell

AP-Mini

AP-10

AP-20

AP-30

Teljes hosszúság (mm) *1

660

1980

Teljes szélesség (mm)

376

796

1496

2196

Teljes magasság (mm)

160 (a tetővel egy síkban levő keretet beleértve)

Elnyelőfelület (m2) *2

0,08

0,8

1,6

2,4

Folyadék kapacitás (ml)

190

290

510

833

Bruttó felület (m2)  *3

0,248

1,35

2,96

4,34

Száraz súly (kg)

8

35

64

95

 1. A hosszúság és a szélesség nem foglalja magában a bemeneti és kimeneti nyílást, ami a csővezeték hátsó részéből vagy végéből még kinyúlik.
 2. Az elnyelőfelület kiszámítása: D x L x N, ahol:
  D = az elnyelőcső átmérője, esetünkben 0,047 m
  L = a cső megvilágított hossza: 1,8 méteres csőnél ez 1,72 m
  N = a csövek száma (4, 10, 20, 30)
  Pl. 0,047 x 1,72 x 20 = 1,6 m2 elnyelőfelület
 3. Egyszerűen a teljes hosszúság (a keretet is beleértve) és a teljes szélesség szorzata
 4. Az AP Modellek elnevezései:
  AP (csővezeték burkolóanyag)(kapcsolódási pontok helye) - (csövek száma) - (csőhossz)
  Csővezeték foglalat burkolóanyag: A = fémtartalmú festékkel védett alumínium, S = 304-es rozsdamentes acél
  Kapcsolódási pontok helye: R = hátsó, E = vég
  Csövek száma: 4, 10, 20, 30
  Csőhossz: C = 1,5 m, D = 1,8 m
  Pl. APAR-20-D = fémtartalmú festékkel védett alumíniumburkolatú, hátul kapcsolódó csővezetékrendszer, amely 1,8 m hosszú vákuumos csövekből áll. 1,5 méteres csöveket csak néhány piacon árulnak.
  Amennyiben a fűtéscsövek és a vákuumcsövek részletes leírására kíváncsi, kérjük, látogasson el a megfelelő oldalainkra.

A konstrukció fő jellemzőiA konstrukció fő jellemzői

Ausztrál és brit mérnökök alapos kutatótevékenysége egy nagyon prANKikus napkollektor megtervezését eredményezte: egyszerű, hatékony, megbízható, hosszú élettartamú, vonzó külsejű és megfizethető.

A napkollektor 6 fő elemből áll:
1. Vákuumos cső
2. Réz fűtéscső
3. Réz elosztócső
4. Üveggyapot szigetelés
5. Csővezeték burkolat
6. Tartókeret
 

Vákuumos cső és fűtéscső

Vákuumos cső és fűtéscső

A kollektor hőelnyelését és hőtovábbító képességét a fent bemutatott fűtéscső (1), hőtovábbító vezérsík (4) és vákuumos cső (3) befolyásolja. Más vákuumos cső - fűtéscső kivitelezéssel ellentétben, a Focus vákuumos csövek és a fűtéscsövek nincsenek összeillesztve vagy egybeolvasztva. Hogy ez miért jó? A fém és az üveg ragasztással vagy más módszerrel történő összeillesztésével kapcsolatban van egy alapvető probléma. Az üvegnek és a fémnek eltérő a hőtágulási együtthatója. Ez azt jelenti, hogy a melegedés során eltérő mértékben tágulnak és húzódnak össze. Hosszútávon ez a forrasztás meghibásodásához vezethet, ami a forrasztáson alapuló rendszerek esetében a vákuum megszűnését okozza. Vákuumhiány = rossz szigetelés = gyenge teljesítmény. A vákuumos cső és fűtéscső "nem rögzítésének" egy másik előnye, hogy a két cső egymástól függetlenül tud mozogni, helyet hagyva akár a ház mozgásának vagy a szoláris rendszerben történő napi tágulásoknak és összehúzódásoknak.
 

Réz elosztócső

Az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektor elosztócsövét megbízhatónak és vezetékes víznyomásra alkalmasnak tervezték, emellett pedig kitűnően továbbítja a hőt és könnyű csatlakoztatni.

Fő jellemzői a következők:

 1. A könnyű csatlakoztatás nem zárja ki a szoros kapcsolódást a fűtéscsövekhez, ezáltal optimális a hőtovábbítás. A fűtéscső kondenzátorokat hővezető pasztával vonják be, hogy tovább fokozzák a hőtovábbítást. A csővezeték állandó magas hőmérsékletnek van kitéve, de a fűtéscső kondenzátor kitágulása és a hővezető pasztával való "kezelése" lehetővé teszi, hogy a fűtéscsövet ne kelljen cserélni. Ez a kollektor teljes élettartama alatt kitűnő hőtovábbítást biztosít. Mivel a fűtéscső rendkívül megbízható és tartós, soha nincs szükség a fűtéscső elmozdítására vagy kicserélésére, még akkor sem, ha a vákuumos csövet ki kell cserélni.
 2. Az iker elosztócsövek úgy vannak kiöntve, hogy pontosan illeszkedjenek a fűtéscsövek csatlakozóihoz, ezáltal maximális a kapcsolódási felület. Ráadásul, a csatlakozók az iker elosztókhoz vannak forrasztva, ami a fémek közvetlen érintkezését teszi lehetővé.
 3. A formára öntött elosztócső akadálytalan vízáramlást tesz lehetővé, ezáltal fokozódik a hőtovábbítás.
 4. Az elosztócsöveket 45%-os ezüst forrasztó rudakkal forrasztják, ami alkalmassá teszi az ivóvizes rendszerekben való használatra és erős, minőségi kapcsolódást tesz lehetővé.
 5. Kapható hátsó vagy végponton kapcsolódó (bemeneti/kimeneti) kivitelben is.
 6. Mind a bemeneti, mind a kimeneti nyílásnál rendelkezik egy 8mm belső átmérőjű rézcsővel a hőmérsékletérzékelő részére.

Az alábbi ábra az APAE kollektor mini verzióját mutatja.

Vigye az egeret az ábra fölé, hogy megnézhesse, hogy néz ki belül az elosztócső.
(a szigetelő rétegek nélkül)

 

Üveggyapot szigetelés

Az üveggyapot egy nagyon népszerű szigetelőanyag, világszerte sokféleképp használják, ha magas hőmérsékletet bíró és nem gyúlékony szigetelőanyagra van szükség. Az üveggyapot kulcsfontosságú előnye, hogy bármilyen formátumúra alakítható. A sütemény sütéséhez hasonló folyamaton megy keresztül az üveggyapot: magas hőmérsékleten hevítik, majd egy olyan téglaalakú formába öntik, amihez passzol az elosztócső és a vákuumos csövek formája. Az alábbi metszetrajz az üveggyapot alsó és felső rétegeit mutatja (az elosztócső nincs az ábrán).

 

Az üveggyapot:

 • kitűnő hőszigetelő, K = 0,043 W/mK
 • nem gyúlékony (300 °C-ig bírja a hőt)
 • 90%-ban újrahasznosított üvegből készül
 • nagyon könnyű súlyú

Csővezeték burkolat

A burkolatnak két fő feladata van: megvédi az elosztócsövet és az üveggyapotot a környezeti hatásoktól és esztétikai célokat szolgál. A környezeti hatások és a korrózió elleni hosszútávú védelmet az UV stabil fémtartalmú festékkel bevont alumínium nyújtja. Az alumínium kiemelkedő minőségű felületet nyújt akár fekete, akár csokoládébarna kivitelben. Néhány helyen 304-es rozsdamentes acéllal is kapható, amely kiváló korrózió elleni védelmet nyújt, de nem biztosít olyan szintű felületet, mint a fémtartalmú festékkel bevont alumínium.

 
 1. Csővezeték burkolat
 2. Réz elosztócső
 3. Üveggyapot szigetelés
 4. Fűtéscső
 5. Hőtovábbító vezérsík
 6. Vákuumos cső
 7. Alsó sín
 8. Mellső sín
 9. Bemenet/Kimenet (22 mm-es külső átmérő)*
 10. Hőmérsékletérzékelő helye (8mm-es belső átmérő) a bemenetnél és a kimenetnél is.
Csővezeték burkolat

* Kapható hátul vagy végponton kapcsolódó kivitelben is - az ábrán a hátul kapcsolódó verzió látható


Tartókeret

Tartókeret

Tartókeret ferde tetőre

A tetővel egy síkban levő verzióhoz a standard tartókeretet szokták használni (ld. fenti ábra). A mellső síneket a tartozék kapcsokkal kell a cseréptetőhöz rögzíteni. Hullámlemezes tetőknél is lehet a mellső síneket használni, de csak hosszú facsavarokkal. Az USA-ban, a dőlésszögben felszerelt keret lábazatát is szokták kombinálni a fent bemutatott alapkerettel ahhoz, hogy a tetővel egy síkba kerüljön a kollektor. Kérjük, további információkért látogasson el az installációs oldalunkra.

Lapos felületeknél döntött szögű keretet szoktak felszerelni. Ez a keret a standard keret elemein kívül hátsó lábakat, talpakat és számos merevítőt is magában foglal. A lenti képen látható.

A keret összes része 304-es rozsdamentes acélból készült. A döntött szögű keret már eleve részben össze van szerelve, így az installáció gyors és könnyű. Az összes szükséges anya és csavar (a talpat rögzítő csavarokat kivéve) eleve a helyén van, valamint a csavarok megszorításához szükséges eszközök is rendelkezésre állnak. Az "A keret" 40°-os lejtési szögben beállítva kapható, vagy pedig állítható hátsó lábakkal, amelyek segítségével könnyen beállítható a keret dőlésszöge 28-52° között. Még alacsonyabb dőlésszögű (5-23°) installációkhoz a hátsó lábakat rövidebbre lehet vágni.

Sajnos nem tudunk olyan keretet készíteni, amely minden installációs igényt tökéletesen kielégít, ezért néha szükség van kisebb változtatásokra. Ezeket a változtatásokat könnyű végrehajtani, általában mélyebb lyukakat kell fúrni, vagy pedig csökkenteni kell a hátsó lábak hosszát.

 

A keret elemei

 1. Első sín
 2. Diagonális merevítő
 3. Hátsó láb
 4. Hátsó X merevítő
 5. A burkolat tartólemeze
 6. A burkolat kampója
 7. Első merevítő
 8. Rögzítő csavar a tetőhöz
 9. Alsó síntartó lemez
 10. Alsó sín
 11. A keret lába
Tartókeret

Tartókeret lapos tetőre

Megjegyzés: A 30 csöves kollektoroknak 3 lábuk és 2 hátsó X merevítőjük van.

Fényvisszaverő panel

Néhány vákuum csöves napkollektorral ellentétben, az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektorok nem használnak fényvisszaverő panelt. Hogy miért?

A fényvisszaverő paneleket arra tervezték, hogy megnöveljék adott számú vákuumos cső elnyelőfelületét úgy, hogy a fényt rátükrözik a csövek alsó részére. Ebből kifolyólag a csöveket 90 mm-re távol helyezik el egymástól, hogy a fény bejuthasson a panelig. Elméletileg ez növeli a rendszer teljesítményét, és laboratóriumi körülmények között, egy új, ragyogó fényvisszaverő panel valóban növeli a teljesítményt. De mi történik akkor, ha a panel egy vagy több éves használat után bepiszkolódik és oxidációs réteg keletkezik rajta? A fényvisszaverő tulajdonság nagy mértékben csökken, így a panel teljesítményfokozó tulajdonsága is csökken.

A fényvisszaverő panel teljesítményének csökkenésével a tényleges elnyelőfelületet csak az adott 12 vagy 16 db vákuumos cső adja. Egy 16 csőből álló 47/1500 vákuumcsöves rendszer esetében az elnyelőfelület mindössze 0,84 m2, ami a bruttó felület (2,9 m2) 29%-a.

Azért, hogy a napkollektor teljes élettartama alatt állandó hőtermelést biztosítson, az APRICUSTM vákuumcsöves napkollektorok nem használnak fényvisszaverő paneleket, hanem inkább 58 mm-es vákuumos csöveket, melyeket egymáshoz közel helyeznek el, hogy minimalizálják a csövek közt esetleg elvesző fény mennyiségét. A csöveknek ez a fajta elhelyezése, a csövek hajlított elnyelőfelületével kombinálva, kitűnő elnyelőfelület - bruttó felület arányt (0,55) és olyan IAM értékeket biztosít, amelyek a délelőtt közepétől egészen késő délutánig garantálják a magas hőtermelést.

A fényvisszaverő panelek nagy felületet adnak a szél ellen, különösen a lapos tetőkön, döntött szögű kerettel felszerelt kollektorok esetében. Fényvisszaverő panel használatakor, a nagy sebességű szelek erős, vibráló zajt okozhatnak, valamint megterhelhetik a keret szerkezetét és a tetőkapcsolódási pontokat. A fényvisszaverő panel nélkül felszerelt kollektorban a szél sokkal kevésbé tud kárt tenni, mivel a domború csövek között akadály nélkül tud áthaladni.

Az APRICUSTM PO sorozat napkollektorai alapfelszereltségükben tartalmaznak fényvisszaverő paneleket, de a keretre történő felszerelésük opcionális. Sok piacon, a napkollektorok extra tartozékaiként értékelik a fogyasztók a fényvisszaverő paneleket, és azért, hogy kielégíthessük a piaci igényeket, nekünk is gyártanunk kell ilyen paneleket. Ennek ellenére az APRICUSTM AP fényvisszaverő panelek nélkül, szoros cső elhelyezéssel lett kialakítva.VISSZA: Napkollektor Drain-back rendszer